RSS

Du ska vara klämtålig!

12 Aug

Uppdatering 1 okt 2014: Det här inlägget skrev jag 8 dec 2012. Idag är det den 1 oktober 2014 och DN skriver: Stressen ökar besvär på jobbet. Ordet ”stresstålig” gav igår 1364 träffar i arbetsförmedlingens platsbank.
Uppdatering 2 okt 2014: Idag skriver Arbetet Ohälsa på grund av stress och psykiska besvär ökar.


Tänk om man i stället för att installera skyddsbågar, dela ut skyddskor etc, skulle ha mage att skriva Du ska vara klämtålig! i platsannonserna.

Det händer inte. Men Du ska vara stresstålig! skriver man. Sök på ordet ”stresstålig” i arbetsförmedlingens platsbank! Idag fick jag 947 träffar på detta ord. Dessutom finns förstås annonser med formuleringar som ”du ska tåla stress”, ”du ska klara högt tempo” etc.

Det här handlar sällan om psykiska belastningar som är en del av arbetsuppgifterna, t.ex. den stress som det kan innebära att vårda människor som är svårt sjuka. Utan det handlar i de flesta fall helt enkelt om att företagen, för att maximera vinst, vill ha en bemanning som egentligen är för låg, ofta i kombination med dålig planering.
För att det ska funka kräver man stresstålig personal.

Är man inte stresstålig blir man snabbt utslagen, får sluta för att man inte klarar ”tempot” eller väljer själv att hoppa av.
Andra – de stresståliga – håller ut länge och drabbas sen av de sjukdomar som följer av långvarig stress. Risken ökar för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, depression, infektioner, utbrändhet och många andra sjukdomar.
Egentligen finns det inget sådant som stresstålighet – skillnaden är bara att de skadliga följderna kommer tidigt eller sent.


Han som var så stresstålig…

Tillkommer förstås också de fysiska olyckor som händer på grund av stress. Någon försöker göra två jobb samtidigt, någon lär upp en ny samtidigt som hen gör sitt vanliga jobb, någon har bråttom med rengöringen eller sortbytet. Det är då det händer och man blir av med ett finger eller värre.

Att kräva att de anställda ska vara stresståliga i stället för att ha tillräcklig bemanning och bra planering är att orsaka utslagning, sjukdom och arbetsskador.

Varje platsannons, där ordet stresstålig finns med, borde föranleda en omedelbar arbetsmiljöinspektion och krav på ökning av bemanningen, som arbetsgivaren redan i annonsen har erkänt är för låg.
Men ett sådant ”borde” är meningslöst om vi själva accepterar underbemanning och stress på arbetsplatserna. Myndigheter kommer inte att vrida styrkeförhållandena till vår fördel om inte vi själva vrider åt rätt håll.

Läs även: Blanda inte ihop arbetslösheten med de arbetslösa.

 
3 kommentarer

Publicerat av på 12 augusti, 2012 i Arbetslivet - Blandat

 

3 svar till “Du ska vara klämtålig!

 1. Line Neesgaard

  4 oktober, 2012 at 23:31

  Så HIIIMLA bra! Igen ett excempel på hur man förstår och värdesätter det fysiska långt över det psykiska måendet. Inte konstigt nej, att depressioner, ångest, utbrändhet…alla dessa folksjukdomar, sprider sig i vårat samhälle! Undrar också; alla dessa människor som har ansett sig vara ”klämtåliga” – men sitter tillbaks med ”sår”, ”brutna ben” och skador som kanske aldrig blir som förut…de sitter alltid igen med en känsla att de inte duger! Att de inte är just så klämtåliga som de trodde själv, som de lät arbetsgivaren tro. Ett nederlag till – på falska premisser. För ingen är klämtålig. Alla behöver beskydd.

   
 2. bloggarbjorn

  14 augusti, 2012 at 11:32

  Påminner mig om en dikt av före detta bruksarbetaren Stig Sjödin som jag läste nyligen. Den berättar om hur ett gäng unga arbetare samtidigt lägger upp sina händer och visar var fingrar klippts av. ”Okänsliga extremiteter” kanske också bör vara ett krav vid anställning, särskilt i tider där arbetarskyddet utsätts för ”besparingar”?

   

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: