RSS

Alby är inte till salu! Slutspurt för folkomröstningskravet

02 Apr

2013-04-01 Alby är inte till salu (3)

Här räknas insamlade namn i Alby.

Majoriteten av Botkyrkas kommunalpolitiker har beslutat att sälja ut en del av det kommunala bostadsföretaget Botkyrkabyggens fastigheter (hyreshus) i Alby. Detta har väckt mycket protester och rörelsen Alby är inte till salu! har vuxit fram.

Så här står det på deras webbsida:

Botkyrka kommun har tillsammans med Botkyrkabyggen bestämt, bakom hyresgästernas rygg, att de ska sälja ut 1300 hem i Alby. Utan förvarning och utan tydlig information. Lägenheterna kommer inte att omvandlas till bostadsrätter i första hand, utan de kommer att säljas bort till en privat hyresvärd. Vad den värden kommer att göra med lägenheterna kan ingen garantera, men det räcker med att titta på utförsäljningen i Fittja för att få en bild. Lägenheterna har hoppat från värd till värd med uteblivna renoveringar och håller i dagens läge på att förfalla.

Att sälja bort lägenheterna är inte det enda alternativet. Det finns andra lösningar som kommunen och Botkyrkabyggen valt att ignorera. De har tvättat sina händer genom att välja den enkla utvägen. De har svikit demokratin, de har ignorerat våra röster och det finns inga garantier för att detta inte händer även där du bor.

Trots att beslutet redan fattats är det inte för sent! Om vi lyckas samla in 6 000 namnunderskrifter kan vi kräva en folkomröstning, vilket innebär att var och en av oss får bestämma över våra egna liv och våra egna hem! Stöd oss och gör din röst hörd!

Alby är inte till salu!

SKRIV PÅ – 10% behövs!

Det som pågår  är alltså inte en namninsamling för att i allmänhet tala om vad man tycker. Utan det är en namninsamling för att kräva folkomröstning om utförsäljningen av lägenheterna i Alby.

Om 10 % av de röstberättigade i en kommun kräver folkomröstning så ska det, enligt lagen, behandlas av kommunfullmäktige. För att det då ska bli folkomröstning så räcker det att 1/3 av kommunfullmäktige säger ja (eller inte säger nej) till det. Det är redan känt att en bra bit över 1/3 av kommunfullmäktiges ledamöter stöder en folkomröstning, så om namninsamlingen lyckas ska det bli en sådan.

10% av röstberättigade i Botkyrka, det är ca 6000 personer. Flera tusen namn har redan samlats in, men det behövs fler, och nu är det bråttom. Det fanns ett mål att insamlingen skulle vara klar den 28 mars, men slutspurten pågår fortfarande!

Här finns en insamlingslista som du kan skriva ut och skriva under. Fråga gärna dina grannar också.

Obs att var och en måste skriva under själv med sin namnteckning och att personnumret måste vara med så att det kan kollas att man är röstberättigad.

Skicka sedan SNARAST listan, med ett eller flera namn på, till Alby är inte till Salu c/o Vänsterpartiet Tingsvägen 17 145 56 Norsborg

OBS att namninsamlingen och kampen för att hyresbostäderna ska vara kvar inom Botkyrkabyggen är partipolitiskt obunden, men V i Botkyrka ställer upp med att ta hand om de insamlade listorna och se till att de hamnar rätt.

Även du som inte bor i Botkyrka eller inte är röstberättigad, kan visa ditt stöd genom en namninsamling på nätet.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 2 april, 2013 i 145 Norra B

 

4 svar till “Alby är inte till salu! Slutspurt för folkomröstningskravet

 1. jannikaojeda

  3 april, 2013 at 20:52

  problemet är ju att de andra politikerna var med och tog beslutet…

   
 2. Jan Wiklund

  2 april, 2013 at 19:02

  Men herregud, varför tar inte dom hand om insamlingen?

   
 3. Jan Wiklund

  2 april, 2013 at 13:26

  Aj då! Går det inte att få någon mindre belastad organisation att ta hand om listorna? Dum fråga kanske för det har väl redan beaktats. Men min erfarenhet är att politiska partier har en förmåga att verka splittrande – de aktiverar sina egna medlemmar men passiverar alla andra.

   
  • Admin

   2 april, 2013 at 14:24

   Hej Jan!
   Jag har inte varit inblandad förutom i att skriva under på namnlistan samt att skriva denna bloggpost, i senaste laget. Så jag vet inte hur diskussionerna har gått. Men jag tror att den organisation som är mest aktiv, iaf bland ungdomarna i Alby, är Megafonen. De håller på med självständig förortsorganisering under mottot ”Megafonen jobbar för ett rättvist samhälle. Vi organiserar unga människor i förorten för att skapa ett samhälle där alla har lika förutsättningar och folket bestämmer över politiken, inte tvärtom”. De finns nu alltså också i Norra B. Har tänkt skriva om dem senare, för den rörelsen fortsätter säkert oavsett hur det går med namninsamlingen.
   http://megafonen.com/
   /Frances

    

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: