RSS

Första ronden vunnen – Alby är inte till salu

31 Maj

Det hängde på håret, men precis innan tiden gick ut hade 6500 Botkyrkabor skrivit under på att de kräver folkomröstning om utförsäljningen av Botkyrkabyggens lägenheter i Alby. Under de senaste veckornas slutspurt har det samlats namn och räknats listor både dag och natt.

2013-05-31 Alby är inte till salu (4)
Idag den 31 maj 2013 kom några av namninsamlarna, trötta men glada, till Botkyrkas kommunhus i Tumba för att lämna över listorna.

2013-05-31 Alby är inte till salu (27)
Emma höll ett tal och läste upp en insändare som funnits att läsa i Eskilstunakuriren:

Alby kämpar för alla

Kampanjen för en folkomröstning om utförsäljning av allmännyttiga hyresrätter i Alby är intressant på två sätt. För det första därför att hyresgäster måste ta strid för att inte politiker ska sälja våra hem och en lyckad folkomröstning kan inspirera oss som bor i andra delar av landet. För det andra är det Socialdemokraterna som driver igenom utförsäljningen. Det visar att det inte räcker med att byta regering för att byta ­politik.

För att få ett mer solidariskt land så måste vanligt folk ­organisera sig och sätta press på politiker från alla partier. En ros till Alby är inte till salu och organisationen Megafonen – ni kämpar för oss andra också!

Svensson på två trappor

2013-05-31 Alby är inte till salu (25)
Rätt många journalister och fotografer var på plats, trots att det inte brändes några bilar i orten idag.

2013-05-31 Alby är inte till salu (31)
Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (längst till vänster) kom ut och tog emot listorna.

2013-05-31 Alby är inte till salu (38)
Kramar och tårar efteråt. Första ronden vunnen.

Bakgrund

Botkyrka kommun har för avsikt att sälja 1300 av Botkyrkabyggens lägenheter i Alby till privatvärdar. Men det vill inte de boende i Alby. De har sett hur dåligt det blivit för hyresgästerna i bland annat Fittja efter sådana utförsäljningar. Därför har kampanjen Alby är inte till salu dragits igång. De protesterande kräver en folkomröstning i kommunen. För att kommunfullmäktige ska tvingas ta upp frågan, så måste man visa att minst 10% av hela kommunens röstberättigade invånare kräver en folkomröstning. Namnunderskrifterna ska vara insamlade inom en sexmånadersperiod.
Men en sådan namninsamling betyder inte att det automatiskt blir en folkomröstning. Frågan tas upp i kommunfullmäktige, och om då 1/3 av kommunfullmäktige röstar för en folkomröstning, då ska den bli av. Sen är det dags för själva folkomröstningen. Och den är bara rådgivande, inte beslutande.

Så detta var, som sagt, bara första ronden.

Oavsett hur det går med folkomröstningen så har engagemanget fått effekter. Tydligen är det ingen rusning av privatvärdar som vill köpa lägenheterna. Kanske de drar öronen åt sig på grund av hyresgästernas protester.

 

2013-06-10:  Rond två. Mitt Alby? Nej, vårt Alby.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 31 maj, 2013 i 145 Norra B

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: