RSS

Rond två. Mitt Alby? Nej, vårt Alby.

10 Jun

Förra gången jag skrev om Alby är inte till salu, så handlade det om en rond som genomförts med envishet och entusiasm. 6500 röstberättigade i Botkyrka hade skrivit under på att de vill ha en folkomröstning om utförsäljningen av 1300 allmännyttiga lägenheter på Albyberget till privatvärdar. Överlämnadet av rösterna avslutades med kramar och tårar – första ronden var vunnen.

2013-05-31 Alby är inte till salu (38) Klicka på bilden för att läsa förra inlägget.

Jag skrev också att det är ingen rusning av privatvärdar som vill köpa lägenheterna. Men nu har en villig köpare – ”Mitt Alby” – visats upp. Och detta innan de insamlade rösterna ens är kontrollräknade. OBS: Avtalet som skrivits mellan Botkyrkabyggen och köparen äger ingen giltighet, så länge inte kommunfullmäktige har sagt ja till köpet. Men självklart är det ett taktiskt drag av kommunen att visa upp köparen och ge ett intryck av att allt är klart. Samt att framställa den som står bakom Mitt Alby, Mikael Ahlström, grundare av riskkapitalbolaget Procuritas, närmast som en social välgörare. Visserligen har det än så länge inte blivit något av den överenskommelse om långsiktighet, som kommunstyrelsen ordförande talat om. Men Mikael Ahlström ska skänka 10 miljoner på 10 år till sociala verksamheter. Se där, en riktig människovän! Han är inte ute efter pengar han!

Vi kanske ska titta lite närmare på det där med pengar.

Var är hyresgästernas pengar?

Botkyrkabyggens hyresgäster har under årens lopp betalat in väldigt mycket pengar till Botkyrkabyggen och till Botkyrka kommun. Under t.ex. 2009 blev det 24 miljoner kronor över av de inbetalade hyrorna, när drift och underhåll dragits av. Botkyrkabyggen behöll av detta 13 miljoner kronor och 11 miljoner gick rakt in i kommunens kassa.
Hyresgästföreningen klagade på den höga vinstnivån. – Botkyrkabyggen har redan bra ekonomi och borde sänka hyran istället för att ta ut en stor vinst, sa P-O Brogren på Hyresgästföreningen..

Men Ulf Nyqvist, vd i Botkyrkabyggen, höll inte med. – Vi ska inte använda vinsten till att sänka hyran eller underhålla lägenheter i nuläget. Det är en fördel att ha denna soliditet när vi ska låna för att renovera och är bra på lite längre sikt, sa Ulf Nyqvist.

Men nu när det ska renoveras, då säger man att det är nödvändigt att sälja 1300 lägenheter. De som skapat ”soliditeten” med sina hyror, ska bli utsålda som tack för hjälpen.
Vart har all denna överhyra som hyresgästerna betalat under årens lopp, tagit vägen? Och vad har kommunen gjort med sin del av vinsten? Det är ju faktiskt så att hyresgästerna har betalat en sorts extra kommunalskatt genom sina hyror.

Mikael Ahlströms krav på avkastning

”Mitt Alby”s krav på direktavkastning på investeringen lär vara 6,8% per år. Botkyrkabyggens direktavkastning har varit 3,5%. Jag ska inte här gå in på detaljer om vad direktavkastning innebär, det intressanta är att det handlar om nästan en dubblering av vinstkravet.
Hur ska det gå till utan att höja hyrorna? Det lär inte räcka med att försämra skötseln av lägenheterna. Att Mikael Ahlström säger att han ska satsa 10 miljoner på 10 år (=en miljon om året) på ”sociala projekt” är inte mycket att komma med i sammanhanget. Att plocka ut ett antal miljoner från hyresgästernas fickor och miljö och sen ge tillbaka 1 miljon till sociala projekt – det är typ som om jag skulle råna nån på hans plånbok och sen ge tillbaka en tjuga och säga ”varsågod, köp glass till dina barn”. Ska han säga tack då?

Nästa rond går på ilska

Den 26 juni ska kommunfullmäktige ha ett möte där de ska ta ställning till två saker. Dels kravet på folkomröstning. Dels ”Mitt Albys” köp av lägenheterna i Alby.

Nu på onsdag den 12 juni kl 18 är det demonstration i Alby.
Samling utanför rulltrappan (tunnelbanan) på Albyhöjden. Lagmansbacken heter stationen om du kommer med buss (Bussarna 702, 707 och 708 går dit)

Många hyresgäster kommer att visa vad de tycker genom att hänga ut banderoller och färglada tyger från fönster och balkonger. Det kan man tolka som Vårt Alby är inte till salu.

Första ronden entusiasm och glädjetårar. Den här ronden går nog mera på ren ilska.

svt - ilska och besvikelse hos Albybor  Klicka på bilden för ett inslag från svt den 7 juni.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 10 juni, 2013 i 145 Norra B

 

3 svar till “Rond två. Mitt Alby? Nej, vårt Alby.

 1. Tony Karlsson

  14 juni, 2013 at 00:46

  Frances det är underbart med ditt engagemang! Jag ska inte säga att jag inte är förvånad över att inte fler organisationer/partier/enskilda engagerar sig mer i det som händer i Alby. Men lite konstigt är det. Om man placerar kampen mot utförsäljning av allmännyttan i förorten i den politiska situationen i nuläget, så borde man tycka att kampen i Alby är mycket viktig. Behovet av ett alternativ till nedmonteringen av välfärden och alliansens 2/3-samhälle-projekt är skriande, annars lämnar vi dörren öppen för de nationalistiska och rasistiska lösningarna, vilket redan har gjorts i Sverige och i andra delar av Europa. Nu ser vi en kamp mot utförsäljningen av allmännyttan av de marginaliserade. Många av dem uppfyller inte kriteriet ”etniska svenskar mitt i livet”. Och vad gör sossarna, de som borde ha ett alternativ till alliansens politik? Dom sviker! Men de borde utsättas för hårdare tryck genom ytterligare mobiliseringar. Kampen mot utförsäljningen av vårt gemensamma kommer även i läge där marginaliserade, antagligen i första hand invandrare eller andra generationens invandrare nyligen har tagit till bilbränder och stenkastning för att visa sin frustration och blivit bemötta av mästrande budskap såsom ni borde agera demokratiskt. De har även blivit bemötta av rasistiska medborgargarden som har härjat omkring och spöat invandrarungdomar. Det är självaste fan att inte alla som säger sig stå för ett alternativ till alliansens politik inser vikten av albybornas kamp. Deras kamp borde ge oss näring för att formulera alternativen. Stödgrupper borde upprättas för att mobilisera till stöd för albybornas kamp. Vi som vill skapa ett alternativ till alliansens 2/3-samhälle borde borde agera nu!

   
 2. Moderaterna Botkyrka (@mbotkyrka)

  11 juni, 2013 at 10:42

  Du tycks glömma att den avkastning som Botkyrkabyggen har gjort per år är kommer från hela beståndet, dvs ca 12 000 lägenheter. Detta handlar om 1300 lägenheter.

  Så din påstådda 47 miljoner kronor i framtida vinstkrav kan inte stämma.

   
  • Admin

   11 juni, 2013 at 10:53

   Tack för påpekandet. Det är uppgiften 47 miljoner som inte är rätt (och den har jag tagit bort). Men att vinstkravet är nära dubbelt mot vad Botkyrkabyggen har kunnat ta ut stämmer däremot. På de 1300 lägenheterna vill ”Mitt Alby” ha en direktavkastning på 6,8%, mot Botkyrkabyggens genomsnittliga 3.5%. /frances

    

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: