RSS

– Kan ni vinna den här striden? – Ja, vi kommer att vinna.

25 Feb

APMTs mål är att minska andelen riktiga anställningar

Det som nu seglat upp i förgrunden i Göteborgs hamn, är stora uppsägningar.

APMT avser att säga upp 40 fast anställda och alla visstidsanställda – med bibehållen verksamhet i hamnen. En omöjlig ekvation, men en ledtråd finns i att APMT ensidigt sagt upp den s.k. 80/20-överenskommelsen om att 80% av hamnarbetarna ska ha riktiga anställningar, dvs fast anställning eller vikariat för någon frånvarande. APMTs svenska chef Henrik Christensen har i intervju sagt att han skulle föredra det motsatta.  Alltså 20% riktigt anställda och 80% daglönare.

Så nu börjar vi se vad som egentligen är på gång. Det finns uppgifter om att APMT har planerat för dessa uppsägningar under lång tid, och att konflikterna med Hamn4an skjutit upp detta, inte orsakat det. Det är också en känd metod att försöka underlätta brutala nedskärningar genom att först trötta ut och störa ut facken med unionbustingmetoder. Det har säkert varit en besvikelse att Hamn4an vägrat kapitulera.

Kollektivavtal skiter de i

Nu visar det sig också att allt det där snacket om att ”vi förhandlar inte med Hamn4an men med det kollektivavtalsslutande facket” och ”vi värnar kollektivavtalet” är skitprat. APMT tycker sig nämligen inte behöva förhandla med transportklubben heller. De anser att de bara behöver ”överlägga” genom att meddela vad de vill. Detta trots att det rådande kollektivavtalet säger att man måste nå överenskommelse – inte bara ensidigt meddela – när man lägger upp scheman.

Företaget har meddelat att den 3 april börjar nya scheman gälla. Dessa scheman bygger på en rad nedskärningar som betyder ökad stress och ökade skaderisker. Minskad bemanning på kranarna. Färre vid maskinerna, vilket innebär ökad vibrationsexponering. Regeln har varit att högst hälften av arbetsveckans timmar ska en hamnarbetare behöva arbeta med vibrerande verktyg. Det finns massor av utredningar om de skador som man får av sådant arbete. Nu ska tiden med vibrerande verktyg ökas till 66% av arbetsveckan. En fjärdedel av personalen i mottagningsparken ska bort. Vissa jobb ska outsourcas – det är sådana arbetsuppgifter som arbetsskadade i hamnen har kunnat omplaceras till. Nu ska det inte finnas kvar några sådana möjligheter.

På kajerna

Det märks förstås även i det dagliga arbetet i hamnen att APMT behandlar arbetarna och deras fackföreningar på det sätt de gör. Hamnarbetarna har under lång tid fått känna på företagets långfinger i alla möjliga frågor. Företagets försök att redan nu få jobben gjorda med färre arbetare, går inget vidare. Arbetarna är inte direkt entusiastiska. Det uppstår ständiga konflikter mellan arbetare och arbetsledning. Viljan att arbeta över är låg, även när det inte är övertidsblockad. Varför jobba över när företaget påstår att det råder arbetsbrist, och dessutom beter sig som skit? Kort sagt, folk är förbannade och besvarar inte långfingret med ”samarbetsvilja”. Och APMT beklagar att kollektivavtalet i hamnen säger att övertidsarbete är frivilligt…

En allvarlig och långdragen konflikt på en arbetsplats är inte något som bara pågår på fackföreningsexpeditioner och vid förhandlingsbord, något som arbetarna på golvet – och företaget – bara märker då det pågår varslade stridsåtgärder. Konflikten finns hela tiden, och den märks hela tiden, skapar irritation, trötthet, ilska och motstånd. Företaget kan inte slippa undan konflikten genom att vända ryggen åt facket. De kan bara slippa undan konflikten genom att lyssna på de anställda och söka lösningar med facket.

Internationellt stöd

2017-02-23-idc-meeting

Nu blir det alltså strid igen. Det kommer att bli fler strejker, och den internationella hamnarbetarorganisationen IDC planerar aktioner i APM- och Maersk-hamnar runtom i världen. Bilden visar representanter för hamnarbetarfacken i en lång rad länder, som samlats i Göteborg för att diskutera läget och aktionerna.

I det här inslaget i P4 Göteborg tillfrågas en av IDC-företrädarna : – Can you win this fight? Och han svarar – Yes, we will win.
P4 Göteborg: Internationellt stöd för hamnarbetarna.

Allt stöd till hamnarbetarna. Allt stöd till arbetarkollektiv och fackföreningar som tar strid mot unionbustingmetoder, orimliga nedskärningar, ökningen av osäkra anställningar och nonchalansen när det gäller dålig arbetsmiljö och skaderisker. Det räcker nu.

För att följa vad som händer

Alla inlägg jag gjort om konflikten finns i kategorin Arbetslivet – hamn

Hamnarbetarförbundets webbsida: hamn.nu

På Facebook finns Hamn4an och gruppen Vi stödjer hamnarbetarna i Göteborg

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 februari, 2017 i Arbetslivet - Hamn

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: